Het nachttarief verdwijnt volledig in België (Vlaanderen): Ga ik meer betalen?

De plannen zijn al langer bekend en nu is het zo ver: een nieuwe tariefstructuur voor elektriciteit in België, het exclusief nachttarief verdwijnt. Het nachttarief is uitgefaseerd en gaat geheel verdwijnen. Maar wat is het nachttarief, waarom wordt het geschrapt en heeft het een grote invloed op uw factuur? Wij zochten het voor u uit. Let wel: deze tekst is indicatief en niet bindend.

Het nachttarief verdwijnt
De afschaffing van het nachttarief is een grote ontwikkeling waar veel over gesproken wordt. Maar wat is het nachttarief ook alweer? Het nachttarief houdt in dat de elektriciteit in de daluren (’s nachts) en in de weekenden goedkoper is ten opzichte van het dagtarief.

We proberen het beleid zo duidelijk mogelijk samen te vatten, maar bieden je graag ook de juiste bronnen om zelf meer informatie te vinden over het nachttarief. Wat Vlaanderen.be hierover zegt is bijvoorbeeld dit:

“Geleidelijke afbouw van korting voor afnemers van exclusief nachttarief

Tot eind 2020 kregen huishoudens voor hun ‘exclusief nachtverbruik’ een significante korting op hun distributienettarieven. Die korting wordt nu tot 2028 geleidelijk afgebouwd. Deze manier van verwarmen is immers verouderd. Er worden geen energieoverschotten meer geproduceerd volgens een vast patroon (lees: vooral ’s nachts), maar op verschillende tijdstippen van de dag (bijvoorbeeld als de zon schijnt, met bijvoorbeeld zonnepanelen).

Door de geleidelijke afbouw van het exclusief nachttarief krijgen afnemers de tijd om gepaste maatregelen te nemen, als dat mogelijk is en zij daarvoor kiezen.”

Lees hier alles van VREG over het onderwerp, en hier van Vlaanderen.be over het exclusief nachttarief en het dag- en nachttarief

Dit kan dus van ontzettend grote invloed zijn op onder andere mensen die gebruikmaken van een accumulatieverwarming.

Waarom wordt het nachttarief geschrapt?
Het exclusief nachttarief werd lang geleden geïntroduceerd om het energieverbruik beter af te stemmen op de productie van kerncentrales. Kerncentrales produceerden ook ’s nachts elektriciteit en daarvoor werd het nachttarief opgesteld met het doel om de energievraag ’s nachts te laten stijgen. Nu kerncentrales niet langer de belangrijkste energiebron zijn, zijn we niet meer tijdsafhankelijk en verdwijnt het nachttarief.

De invloed op uw factuur
De afschaffing van het nachttarief is niet voor iedereen even belangrijk. Wel is het zeer nadelig voor mensen die gebruikmaken van elektriciteit in de daluren of van een accumulatieverwarming. Deze verwarming is speciaal ontwikkeld om ’s nachts voor een goedkoper tarief elektriciteit om te zetten in warmte, dat vervolgens overdag gebruikt wordt. Doordat de elektriciteit ’s nachts steeds duurder wordt, heeft dit niet meer hetzelfde voordeel. Deze mensen zullen daarom hun facturen zien oplopen.

Heeft u een accumulatieverwarming? Dan is het verstandig stappen te ondernemen om hogere kosten te vermijden. Er zijn gelukkig goede alternatieven. Een alternatief verwarmingssysteem zoals energiezuinige elektrische radiatoren, doen de kosten vaak dalen. Dat komt doordat we ervoor zorgen dat uw pieken worden afgevlakt. De pieken wilt u immers zo laag mogelijk houden, omdat op basis van uw piekverbruik uw prijs wordt bepaald. Met een handige app stelt u dit simpelweg zelf in bij de LHZ elektrische radiatoren.

Bij LHZ helpen we u graag bij het maken van een juiste keuze. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van elektrische radiatoren of bent u op zoek naar advies? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

*Deze tekst is louter indicatief en niet bindend

Back to top